Engelsiz SDÜ Birimi

11 Eylül 2012 Salı 12:05 tarihinde eklendi | 2012 defa okundu
Engelsiz SDÜ Birimi Celal Bayar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 2. Engelsiz Bilişim Sempozyumu'na katıldı.

Celal Bayar Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen “2. Engelsiz Bilişim Sempozyumu” 5 – 7 Eylül 2012 tarihleri arasında Manisa’da gerçekleşti. Sempozyuma Türkiye Bilişim Derneği, Dünya Engelliler Birliği, Dünya Engelliler Vakfı, Beyid Bilişim, Konrad Ltd. Şti. gibi bilişim dünyası ve özellikle de engellilere özgü bilişim alanında söz sahibi kuruluşlar da destek verdi.

Sempozyuma Süleyman Demirel Üniversitesi adına Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kenan Ören ve İsmail Çevikbaş, Engelsiz SDÜ Birimi adına da Engelliler AUM Merkez Müdürü ve Engelsiz SDÜ Birimi Birim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Yusuf Açıkel katıldı.

Sempozyumda engelliler ve modern dünyada gelişen teknoloji ile hızla değişen ve sürekli yenilenen bilişim teknolojilerinin engellilere göre uyarlanması, engellilerin bu teknolojilerden başkalarına bağımlı olmaksızın faydalanabilmeleri üzerine sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.

Fatih Projesi’nin de masaya yatırıldığı ve Fatih Projesi danışmanlarının hazır bulunduğu oturumda İsmail Çevikbaş, proje kapsamında dağıtılacak olan tüm tablet bilgisayarlarda engelli teknolojilerinin kullanıma hazır olarak gelmesi gerektiğini aksi taktirde engelli öğretmenler ve engelsiz öğrenciler arasında iletişimsizlik olabileceğini vurguladı. Ayrıca engelli öğrenciler Braille (kabartma) sayısal semboller ve simgelerin geliştirilmesi için Süleyman Demirel Üniversitesi olarak her türlü desteğe hazır olduklarını belirtti.

Yine GW Corperation Ortadoğu Temsilcisi’nin sunumuna müteakiben söz alan Çevikbaş, engelli bilişim teknolojilerinin Türkiye sosyo ekonomik düzeyi göz önünde bulundurularak değerlendirildiğinde çok pahalı olduğunu ve engellilerin bu teknolojilerden mahrum kaldığını belirterek fiyat politikasını gözden geçirmelerini ve kampanyalarla Türkiye engelli camiasına destek olmalarını istedi. Cevaben söz alan yabancı temsilci bu konuda haklı olunduğunu ve ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söyledi.